Kултурно лето у Лапову

Ликовни клуб „Светлост“ је приступио овом пројекту са идејом  да помогне свим особама које имају талента и жеље да науче да цртају, сликају и вајају, израђују предмете или пружају услуге из домена старих заната и домаће радиности. Помоћ се састоји у активностима кроз радионичарси рад по посебном плану у јулу месецу. Радионице ће бити организоване у просторијама КТЦ-а „Стефан Немања“ за све наше суграђане, а и госте који летњи одмор проводе у Лапову. Након завршених радионица, продукте истих изложићемо на изложби и тако га учинити видљивим локалној заједници и шире. То ће допринети економском оснаживању уметника и занатлија, обогатиће туристичку понуду и допринети очувању националног идентитета. Сматрамо да је у Лапову потребна манифестација оваквог типа и да представља новину у нашем месту. Иницијативу за организовање Културног лета у Лапову покренули су чланови Ликовног клуба „Светлост“. Културно лето у Лапову је планирано да се реализује у јулу месецу по плану и програму заједничких активности свих секција које раде у сколпу КТЦ-а „Стефан Немања“ у Лапову.

План активности Ликовног клуба „Светлост“

Прва активност: 

  • У галерији КТЦ-а „Стефан Немања“ би била постављена изложба на тему:

„Стари занати у Лапову“

На изложби ће бити приказани производи старих заната вештих стваралаца из прошлости, који су без икаквих уметничких школа стварали производе који су поред употребних имали и естетску вредност. Изложбу производа старих заната пропратиће и изложба фотографија наших мештана на којима су приказане њихове рукотворине, начин на који су они живели и стварали у прошлости.

Циљ изложбе је:

Развијање свести свих грађана Лапова да живимо на специфичном  и  богатом поднебљу, да сви заједно имамо заједнички циљ, а то је да отргнемо забораву  културно наслеђе наших предака. Тако је и настала потреба кроз иницијативу грађана да се очува традиција, природна и културна баштина, што би допринело, како развоју туризма тако и бољем квалитету живота појединаца и група у локалној заједници.

 Изложбу би презентовао лепо осмишљен каталог.

 Друга активност:

  • У пешачкој зони биће организована презентација уметника, а који су чланови Ликовног клуба „Светлост“ под називом „Уметничко сокаче“ у виду штандова који би се протезали на неколико пунктова.
  • Циљ презентације уметника и старих заната је да се:

– иницирају активности за оживљавање, опоравак и развој уметника и старих и уметничких заната, односно домаће радиности, ради очувања традиције, природне и културне баштине, развоја туризма и за спречавање уништавања природних и културних добара,

– развијају нове савремене форме занатског и уметничког изражавања применама традиционалних техника,

– повезује људе, медији и маркетинг у циљу промоције стваралачко-креативног потенцијала Лапова, а која има директни утицај на развој туризма, екологије, културе, образовања развоја свести о богатству и потреби очувања природних и културних вредности којима располажу  уз примену савремених европских процедура и стандарда,

– залаже се за промоцију културе и обичаја у условима  заједнице у циљу боље промоције обичаја и културе,

– учествује у креирању развоја савременог цивилног друштва.

Обавезе ликовног клуба „ Светлост“, а циљу оранизације Културног лета су да :

– прикупи и обради научну и стручну литературу у области очувања и унапређења и развоја старих и уметничких заната и домаће радиности,

– организује сам или у заједници са другим организацијама, стручне скупове, саветовања, семинаре, јавне часове, кампове, радионице и друге облике едукације,

– организује изложбе, презентације, сајмове или наступе на фестивалу, ради промоције   стваралачког потенцијала,

– прикупља на терену податке и предмете (писане, фотографије, аудио и видео) и обрађује податке о старим занатима, предметима и занатлијама и уметницима и формира базу података о старим занатима и занатлијама у Лапову,

– формира архиву фотографија о старим занатима и занатлијама у Лапову,

– сарађује са школама, институцијама и стручним удружењима, туристичким организацијама и другим организацијама у Лапову и окружењу које се баве очувањем, унапређењем и развојем старих и уметничких заната и домаће радиности,

– Осмисли на што креативнији начин промотивни и пропагандни материјал.

Трећа  активност:

Сваке недеље у јулу месецу организоваћемо по једну радионицу. Ментори на радионицама биће чланови нашег клуба. У плану су следеће радионице:

– Радионица цртања

– Радионица сликања

– Радионица вајања и керамике

– Радионица фотографије

У плану је да се након одржаних радионица организује и изложба радова. Изложбу би презентовао лепо осмишљен каталог.

                                                                                   Председник Ликовног клуба „Светлост“

                                                                                                мр  Сања Микић

РЕЗУЛТАТИ СУ ВИДЉИВИ

Ликовни клуб „Светлост” КТЦ „Стефан Немања” из Лапова одувек је био место културе и ликовног стваралаштва у нашој Општини. Основан је 2002. године и окупља 30 -ак сликара и скулптора (самоуких и академских). Први председник био је Драгиша Стојиљковић, железничар, заменик Живота Денић, железничар. Оно по чему се разликују од других, јесте њихова оригиналност и предузимљивост. Чланови клуба (радници, службеници, пензионери, железничари) шире своју светлост из љубави, без великих претензија и очекивања. Учесници су више самосталних и колективних изложби и сликарских колонија широм Србије. Резултати су видљиви, добитници су више награда и признања за уметничка остварења на међународним изложбама у Лапову, Удружењу железничара Србије, изложбама „Жене сликари” у Мајданпеку и самоуких уметника Србије. Свака њихова слика и скулптура је прича за себе. Примећујемо их не само ми, већ и други у земљи и иностранству. Многе слике и скулптре наших уметника налазе се у САД, Немачкој, Француској, Аустрији, Норвешкој… Оликовном клубу „Светлост” се говори и пише и тек ће се говорити и писати.. Напомена – 1996. организована је изложба слика и скулптура у Лапову, у организацији КУД „Лапово”. 2000. организована је изложба слика и скулптура у организацији Веселке Тошев у Лапову.

Аутор текста: Јовица Николић

Поводом Дечије недеље у октобру месецу организоваћемо Дечију ликовну колонију. Организатори су КTЦ „Стефан Немања” и  Општина Лапово.

Циљ Дечије ликовне колоније : Цртање и сликање су за свако дете један од најбољих начина да изрази своју креативност, да ужива у опуштеној стваралачкој атмосфери, да направи начин да искаже мисли и осећања и на светлост дана изнесе богатство своје маште и свог унутрашњег света. Деца цртају онако како се осећају, слободно, искрено, из забаве и кроз игру и без ограничења. Зато су њихова дела уметност.

Место одржавања:  просторије КTЦ „Стефан Немања”

Време одржавања: 5.октобар 2019.год.

Број учесника: 20 ( деца узраста од 11. година  до 15.година)

Програм активности Дечије ликовне колоније:

Учесници колоније биће ученици наше школе. Одабир талентоване деце извршиће ликовни педагог, мр  Сања Микић, која ће и водити програм активности.

 У оквиру планираног буџета предвиђено је да се новац потроши за куповину сликарског платна, акрилних боја, четкица и палета, затим за храну и освежење за децу у виду сендвича, сокова и грицкалица. Свако дете ће добити диплому за учешће на колонији.

Организатор је у обавези да приреди свечану изложбу ликовних радова, којим би се и отворила Дечија недеља. Слике настале на Дечијој ликовној колонији остаће власништво КТЦ-а. Део слика може се поклонити локалним установама.

Циљ нам  је да ова манифестација прерасте у традиционалну, која би се одржавала сваке године поводом Дечије недеље, а можда да учесници буду и ученици школа из нашег окружења.

                                                                            Аутор и координатор пројекта:

                                                                              ликовни педагог, мр Сања Микић