Удружење жена ” Моравске шаренице” из Лапова основано је 2007. године и окупља констатно око 17 жена, од којих је 10 сталних цланица.

Моравске шаренице су након више од деценије постојања као секција, постала веома вазан партнер културно-туристицке понуде Лапова као и значајан представник локалне самоуправе у развоју културе и туризма.

Удружење је формирано као секција у склопу Културно-туристичког центра “Стефан Немања” – Лапово са првом председницом Драгицом Ђорђевић и садашњом Зорицом Петковић, са главним циљем да се жене свих доба друже и негују традицију нашег краја.

Све активности секције су усмерене да буду спој традиције и савременог доба. Удружење учествује у промоцији туризма и то кроз израду ручних радова, припрема и презентација традиционалних јела, обредних пешкира и обредних хлебова. На њиховом штанду се могу наћи разне врсте производа, а и јела од којих се посебно издваја ”Сарма на листу од рена” која је и добила 1 награду.

Удружење обухвата жене са територије општине Лапово, које обележавају сваке године у јуну свој дан, где поред њих излажу своје радове и гостујућа удружења из целе Србије.

У циљу даљег напредовања удружење отвара врата свим новим чланицама свих доба и друштвеног статуса.