ЛАПОВО У РАЗГЛЕДНИЦИ

 Разгледнице железничке станице

Од изградње пруге Београд – Ниш 1884. године, железница је играла важну улогу у развоју Лапова. Зато је најчешћи мотив на разгледницама Лапова у XX веку била фотографија железничке станице.

Најстарија разгледница Лапова из последње деценије XIX века

Разгледница из 1906. године.
Разгледница из 1906. године, у боји. Послата 1912. године
Разгледница која је настала током окупације Србије у Првом светском рату. На њој су приказани аустроугарски војници који позирају на железничкој станици.

Разгледница настала у периоду између два светска рата. Послата 1926. године.

Разгледница из двадесетих година прошлог века на којој је приказна железничка станица и станична ресторација.

Разгледница из двадесетих година прошлог века, на којој је приказана железничка станица и станична ресторација, али из другог угла.

Хотел „Цариград – Париз“

На једној од разгледница из периода Краљевине Србије био је приказан хотел „Цариград – Париз“.  Хотел се налазио у близини железничке станице.

Разгледнице Свиларе

Током 1911. године урађено је неколико разгледница са мотивима Свиларе. Свилара је основана 1908. године у Лапову и радила је све до тридесетих година прошлог века.

Разгледнице Лапова за време окупације у Првом светском рату

Разгледнице настале током окупације Лапова у Првом светском рату. На њима се углавном виде окупаторски војници који позирају поред важних грађевина у Лапову.

Разгледница на којој је приказан Храм Свете Параскеве у Лапову и аустроугарски војници. Иза цркве су се налазили гробови непријатељских војника који су крајем 1916. године ископани и сахрањени на гробљу у Београду.
Спољашњост и унутрашњост цркве
На фотографији је приказана кућа и породица која је живела у њој.
Непријатељски војници на станици.

Разгледнице Лапова након Другог светског рата

Разгледнице Лапова у СФР Југославији настале су шездесетих и осамдесетих година прошлог века. Издавач су биле књижевне новине, а главни мотиви на разгледницама биле су улице, зграде и споменици.

Разгледница Лапова из шездесетих година прошлог века
Разгледница Лапова из шездесетих година прошлог века на којој је приказан споменик посвећен страдалим Лаповцима у периоду 1912 – 1919. године.
Разгледница Лапова, путовалa 1981. године
Споменик посвећен страдалима у Другом светском рату