КТЦ „Стефан Немања”- Лапово расписује Конкурс за учешће на XVII Међународној изложби „Град музеј железнице Лапово”. Текст конкурса налази се у Одлуци о расписивању Конкурса за учешће на XVII Међународној изложби „Град музеј железнице Лапово”, а пријава на Конкурс остварује се слањем Пријавног формулара за учешће на Конкурсу.

dani otvorenih dvorišta

Традиционална манифестација „Дани отворених дворишта“ се након пар година паузе поново организује. Ове године у оквиру Наградног конкурса под истим називом, учесници ће моћи да пријаве своје двориште за такмичење у једној од четири категорије:

  1. Најлепше двориште у целини,
  2. Најлепше етно двориште,
  3. Најлепше парк двориште,
  4. Најлепши дворишни детаљ

и освоје робне награде. Носиоци првих награда у свакој категорији пласираће се на регионално такмичење.

Пријаве су отворене од 12. јуна 2023. године до 19. јуна 2023. године. Документа за пријаву можете преузети: овде.

1. Документарни филм „Свети Јаков Тумански“

sveti jakov tumanskiДатум и време приказивања: 16. мај 2023. године од 20h. Улаз: бесплатан.

Синопсис: Документарни филм о животу Радоја Арсовића почиње у његовом родном крају, у Кушићима, недалеко од Ивањице. Дечак који од малена показује да је предодређен за школовање, доцније ће поћи стопама великих српских просветитеља. Филм показује кључне моменте његовог живота – школовање, рат, образовање и просветитељски рад, као и потоње монашење, страдање, и – након смрти, уздизање у Светост. Пре почетка пројекције гледаоцима ће се обратити Бошко Милосављевић, редитељ, сценариста и продуцент филма. 

2. Mонодрама „Деспот“

plakat despot
Датум и време приказивања: 17. мај 2023. године, од 12,30 часова. Улаз: бесплатан.
Текст приредио и казује Александар Јеленић. Режију потписује Милић Јовановић глумац Књажевско-српског театра из Крагујевца.

У продукцији Удружења фестивала дуодраме из Тополе урађена је историјска монодрама „Деспот“ о  животу и делу деспота Стефана Лазаревића, која дочарава величанствену и сложену судбину деспота Стефана Лазаревића, као по свему јединствене личности српске историје. У неколико сценских минијатура, недвосмислено постављених као историјска, духовна и интимна раскршћа младог кнежевића и будућег владара, гледалац има прилике да наслути унутрашњу борбу која претходи историјским изборима Стефана Лазаревића, али и раскош и замах српске уметничке и духовне ренесансе на почетку петнаестог века.

predstava despot

3. Анимирани филм „Супер Марио браћа“

mario brosДатум и време приказивања: 18. мај 2023. године, од 18 часова. 

Синопсис: Филм „Супер Марио браћа“ је  рачунарско-анимирани   авантуристички филм  из 2023. године. Темељи се на франшизи видео-игара Mario коју је објавио Nintendo. Трећа је  филмска адаптација  ове франшизе, после  аниме филма  Супер Марио браћа: Велико спашавање принцезе Пич (1986) и  играног филма  Супер Марио браћа (1993).

4. филм „Изазов“

izazovДатум и време приказивања: 18. мај 2023. године, од 20 часова. 

Синопсис: Торакални хирург Евгенија Бељајева има месец дана да се припреми за лет до Међународне свемирске станице, где мора да оперише члана посаде. Хоће ли бити спремна за изазов? Може ли она превазићи своје страхове и несигурности? Да ли ће успети да изведе компликовану операцију у нултој гравитацији и да космонауту пружи шансу да се жив врати на Земљу?