Вести

Како су Лаповци оженили Марка Краљевића

У Лапову и данас постоји једна занимљива фолклорна манифестација „Женидба Краљевића Марка”, која се одржава у време Белих поклада. Учесници одевени као ликови епских песама пролазе кроз Лапово на коњима. На челу је најчувенији јунак са ових простора, а поред њега јаше девојка обучена у белу венчаницу, која је заправо мушкарац обучен у белу венчаницу, у складу са шаљивим карактером овог догађаја. Публика присуствује Марковој борби са Црним Арапином који покуша да уклраде „младу”, као и самом чину венчања.

Становници Лапова знају да се са овом манифестацијом почело давно пре него што је обновљена деведесетих година прошлог века. Међутим ретки су они који знају како је настала.

Све је почело негде пред Други светски рат, када је Милутин Томић правио свадбу за свог сина. Човек који се често помиње када се говори о културном животу Лапова између два светска рата Раде Степановић каже да су се рођаци и пријатељи веселили „ све до уторка”. У уторак су дошли у Момирову кафану „Зелени венац” и ту су основали Друштво за неговање народних традиција и инспирисани свадбом на којој су били, почели су да планирају као да ожене Марка Краљевића. Замислили су да Марко оде у друго село где узима девојку и враћа се у Лапово, а да му у сватовима буду сви славни јунаци народних песама. Степановић је чак на лицу места израдио сценарио за манифестацију.

Прва „свадба” одржана је 1937. године. Краљевића Марка играо је Џода Мишоркин, а младу Бошко Томић. Њих је пратило око педесет коњаника у народном оделу, а такође и каруце и фијакери. Одело за двадесетак јунака наручило је и платило Друштво, које су финансијски помагали богати мештани. Ова манифестација се одржавала до 1940. године, тачније до мобилизација за ужасни рат који је уследио.

На прву приредбу сјатио се силан свет, и то не само из Лапова. Плакати су позивали становнике у Баточини, Марковцу, Брзану, Великој Плани, Рачи и другим околним местима. Возови су се задржавали у Лапову дуже него што је редом вожње било предвиђено да би путници мало посматрали овај спектакл.

Аутор текста: Филип Мујковић

Post a comment

Културно-туристички центар „Стефан Немања” Лапово